Henk Vader benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

10 november 2019 13:45

“Het is gelukt”, die woorden sprak voorzitter Rein Veldhuizen tegen mij op de zaterdagnamiddag 2 november. Hij liet me een foto zien van Henk Vader en Elbert Roest, onze burgemeester. Eerder op deze dag troffen Rein en Elbert elkaar in Heerenveen waar ons Lid van Verdienste door de Bloemendaalse burgervader een Koninklijke onderscheiding kreeg uitgereikt. Henk kreeg door Elbert de versierselen opgespeld en uitgereikt behorend bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau.

Henk kreeg de onderscheiding tijdens een bijeenkomst van de NSSV tijdens de Algemene Leden Vergadering in het 25-jarig bestaan van deze club. Anno 2019 is Henk lid van het bestuur. NSSV staat voor Nederlandse Schaats Supporters Vereniging, de enige officiële, door de KNSB erkende, supportersvereniging van het Nederlandse langebaan schaatsen.

Aan het opspelden van de medaille, die hoort bij de graad Lid in de Orde van Oranje-Nassau, ging een speech van mevrouw Tjettje Sinnema, secretaris van de NSSV vooraf. Terzijde, de NSSV kende in het verleden nog een Vogelenzanger, tevens bestuurs- en erelid van deze vereniging, namelijk Hein van der Linden (†), die ook nog in het bestuur van de SV Vogelenzang heeft gezeten. Er staat mij bij dat dit in de jaren zeventig is geweest rond de bouw van onze de kantine.

Uit de speech van Tjettje blijkt dat Henk vanaf de oprichting verbonden is aan de NSSV. Hij is medeoprichter, heeft 20 jaar de penningen gedaan en werd daarna tot op heden algemeen bestuurslid. Henk is circa 3 jaar geleden nog een half jaar interim-voorzitter geweest toen de toenmalige voorzitter vrij plotseling overleed. Uiteraard alles op onbaatzuchtige wijze. Henk is een boegbeeld voor de NSSV. Tjettje beschrijft Henk als een uniek persoon en ik citeer verder, ‘altijd in voor een geintje, altijd je mond opentrekken tegen iedereen, wat niet altijd even handig is, maar ondertussen bescheiden, altijd bereid om te helpen en iemand die zijn zaakjes goed voor elkaar heeft’. Henk zou in het NSSV-bestuur gezegd hebben dat hij nog lang niet van plan is om te stoppen met zijn bestuurswerk. Daarom is het erelidmaatschap nog niet voor hem weggelegd. Die conclusie zette de deur wel open naar een aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding. Eva, de dochter van Henk en Joke werd eerst gepolst (Joke niet, het bestuur vond dat die te dicht bij Henk stond), omdat Henk er niet zo van houdt om op de voorgrond te staan. Eva vertelde aan Tjettje dat volgens haar Henk het “stiekem wel heel erg leuk zou vinden”.

Het is de NSSV bekend dat Henk zich ook voor de SV Vogelenzang (al decennialang) inzet. Het bestuur van de SV Vogelenzang werd dus benaderd om de aanvraag te ondersteunen. En natuurlijk was ons bestuur hiertoe van harte bereid. Ook de KNSB schreef een ondersteunende brief.

Zoals al eerder aangegeven is Henk Lid van Verdienste van de SV Vogelenzang. Hij was in de jaren van zijn gerenommeerde ‘installatiebedrijf’ sinds de invoering van die mogelijkheid door de KNVB-kledingsponsor van SV Vogelenzang selectieteams. Die invoering vond plaats in het begin van de jaren ’80. Nadat Henk en Joke de zaak verkochten was Henk geregeld goed voor een natje voor de spelers van het eerste bij thuiswedstrijden. Ook kon af en toe door hem een zanger/dj zijn opwachting maken in de kantine. Henk leverde een bijdrage aan het selectiepotje. Sinds 2012 verricht hij hand en spandiensten in de onderhoudsvrijwilligersgroep. Henk maakt sinds 2016 deel uit van de SV-sponsorcommissie en hij zat in de jubileumcommissie, die bij het  60-jarig bestaan allerlei activiteiten organiseerde, waarbij ons eerste op 9 mei 1992 jaar een voetbalwedstrijdje tegen de toenmalige nationale schaatskernploeg speelde. Henk maakt deel uit van de officieuze ‘Raad van Advies’ van het clubbestuur.

Op het voorgaande ging burgemeester Elbert Roest ook ruimschoots in tijdens zijn toespraak tot Henk en de vele aanwezigen. Henk houdt zich bij de NSSV in zijn huidige rol van algemeen bestuurslid met groot enthousiasme en evenveel betrokkenheid vele uren bezig met het bijhouden van de ledenadministratie, het voeren van besprekingen met sponsor KPN, het werven van adverteerders, het voeren van gesprekken met reisorganisaties over schaatsreizen en het mede organiseren van de jaarlijkse NSSV Talentendag. Men fluisterde Elbert in, dat Henk daarbij in no-nonsense stijl liever als stille kracht op de achtergrond functioneert, met humor en door zijn verbindend en oppeppend vermogen veel voor elkaar krijgt. Elbert vindt dat Henk apentrots mag zijn op zijn bijdrage aan de wereldnaam en faam van de Nederlandse schaatssupporters vanwege hun geweldige sfeerkracht, originele uitdossing, muzikale gezelligheid en uiterst positieve en sportieve wijze waarop deze hun sport uitdragen.

Henk, man, man, man wat is jou (met uitstraling op Joke en Eva) dit lintje van harte gegund.

Bestuur SV Vogelenzang.