Flip Roelen 75 jaar lid van de SV Vogelenzang.

6 januari 2020 14:45

Zoals gebruikelijk is er tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de SV Vogelenzang aandacht voor de jubilarissen van onze vereniging. In 2020 is dat er maar één, maar wel een hele bijzondere. Dit jaar is erelid Flip Roelen 75 jaar lid van ´zijn´ SV Vogelenzang. Voor de aftrap van de Nieuwjaars wedstrijd op 4 januari tussen het eerste en een selectie van voor het merendeel oudere leden van de club werd Flip in het zonnetje gezet. Voorzitter Rein Veldhuizen had voor het front van de ´troepen´ waarderende woorden voor zoveel clubliefde. Het speldje met de opdruk 75 had het bestuur uiteraard niet in voorraad, dat moest speciaal voor Flip worden besteld. Ook kreeg hij de bijbehorende oorkonde overhandigd en zijn vrouw Corrie kreeg van één van onze jongste leden Kee Hulsbosch een prachtig bloemetje. Corrie heeft Flip door de jaren heen de ruimte gegeven om Flip voor de club heel veel te laten betekenen en daar zijn wij haar dankbaar voor.

Flip werd geboren 26 oktober 1932, dus heeft hij nu de 87-jarige leeftijd. In de ledenlijst die ik kreeg toegezonden staat Flip als lid geregistreerd vanaf 1 januari 1945. Dat roept bij mij de vraag op of die datum juist is. Het jaartal lijkt me wel te kloppen. Dag en maand roept bij mij de vraag op of dit wel klopt. Het zou beteken dat Flip lid is geworden midden in de hongerwinter en van voetbal in Vogelenzang kon toen geen sprake zijn, ook al omdat mij verteld is dat de inwoners geëvacueerd waren uit het dorp.

In de april 1985 uitgave van ‘In Vogelvlucht’, het voormalig clubblad van onze vereniging, kom ik een tekst tegen van Rinus Boot, destijds de voorzitter. Hij schrijft in dat blad dat “de heer Ph. Roelen op 26 april van dat jaar 40 jaar lid is van de SV”. Ter gelegenheid van dit jubileum werd er op die dag ’s avonds een wedstrijd gespeeld worden tussen ‘oud Vogelenzang en oud BSM”. Ter overweging nemend dat 26 april een paar dagen ligt voor onze officiële bevrijding van de Duitse bezettingsmacht lijkt me die aanmelddatum juister dan die van 1 januari ’45. Flip zelf kon me geen uitsluitsel geven. Hij kan het zich niet meer herinneren.

Hoe dan ook, met dat 75-jarig jubileum in 2020 is hij op dit moment wel de man met het langste lidmaatschap binnen onze vereniging. Ik beschik niet over oudere lidmaatschapsgegevens van andere (oud) leden, maar het lijkt er sterk op dat hij binnen onze vereniging een ‘all over record’ op zijn naam heeft staan. De club heeft vanaf zijn achtste levensjaar veel voor Flip betekend, getuige ook de viering van zijn huwelijksjubileum in 1984 in ons clubhuis. De gemeente gaf hiervoor bij hoge uitzondering toestemming, ook vanwege zijn toenmalig (langdurig) bestuurslidmaatschap.

Flip heeft een heel lang verleden als vrijwilliger van de club. De omvang van dat vrijwilligerswerk is zo groot, dat hij in 2004 door oud-burgemeester Liesbeth Snoeck tijdens ons nieuwjaarbijeenkomst werd verrast met het bericht dat hij was benoemd tot Lid in de Orde van Oranje- Nassau. In 1995 was hem door de KNVB al een zilveren speld toegekend en werd hij in dat jaar door de leden van de SV Vogelenzang ook benoemd tot Lid van Verdienste. In het jaar 2010 werd hij gepromoveerd tot Erelid.

De die lange lijst van vrijwilligerswerk startte in 1952 toen hij lid werd van de kien-commissie.  Hij was jeugdleider en clubscheidsrechter. In de jaren ’70 was hij lid van de bouwcommissie van onze kantine en hij zat tien jaar later ook in de commissie die de bouw van de kleedkamers realiseerde. Vijfentwintig jaar zat hij in het bestuur van onze vereniging. Hij deed mee aan de organisatie van jeugdkampen, regelde de ‘wadvissen-uitjes’, zat tweeëntwintig jaar in het comité dat voetbalweekenden verzorgde met een Duitse voetbalvereniging. Tien jaar was Flip de vaste grensrechter van het eerste team, soms tot ‘verdriet’ van de tegenstander, want Flip had een hekel aan verliezen. Hij draaide bardiensten en regelde met Cees Mense en Arie Warmerdam lang het jaarlijkse ‘Wil Hubregtse’ toernooi. Zijn laatste ‘klusje’ was het lidmaatschap van de Club Surplus commissie. Velen zijn door hem lid geworden van deze voor de club onontbeerlijke steunpilaar. In 2017 gaf Flip zichzelf in de commissie op 85-jarige leeftijd ‘functioneel leeftijdsontslag’.

Zelf voetballen was ook zijn lust en leven. Vierenveertig jaar kopte hij voornamelijk ballen op het voetbalveld. Zelden heb ik hem een bal zien schieten, zelfs niet als hij die onder kniehoogte kreeg toegespeeld. Bij de senioren heeft hij in team 1 tot en met 4 gespeeld, echter beperkt aantal wedstrijden in het eerste. Volgens zijn eigen zeggen, is hij In zijn hele voetballoopbaan maar 4 wedstrijden geschorst geweest, maar dat is dan toch exclusief ernstige waarschuwingen van de scheidsrechter waarvan ik er nog eentje terugvond uit 1962. Die kon je destijds nog krijgen. In dit geval vond de leidsman het gedrag van Flip in de wedstrijd Hillegom 4 tegen Vogelenzang 4 ‘wat laakbaar’. Zoals al eerder aangegeven had Flip niet veel op met verliezen. Uiteraard gingen zijn zoons Pim en Dave ook voetballen bij zijn cluppie en het zal Flip met trots vervuld hebben, dat ze een heel aardig balletje konden trappen. De heren hebben heel wat wedstrijdjes in het eerste van Vogelenzang gespeeld.

Oudste zoon Pim was aanwezig bij de uitreiking van de speld een oorkonde aan Flip. Het is altijd leuk om te ervaren dat je vader of moeder lof krijgen toegezwaaid. Hoe ouder Flip wordt, hoe scherper hij zijn record zal zetten. Het is zeer de vraag of er ooit nog iemand zal komen die dit record gaat verbeteren. 75 jaar is een uniek feit, perfect passend bij een unieke clubman.