Koninklijke Onderscheiding voor ons lid André Burger.

25 maart 2022 18:45

In de raadsvergadering in het gemeentehuis van Bloemendaal werd donderdagavond 24 maart afscheid genomen van de raadsleden die na de jongste gemeenteraadsverkiezingen niet zullen terugkeren in dit gremium. Sommigen vielen door de verkiezingsuitslag uit de boot, anderen gaan hun tijd op een andere manier goed besteden. Burgervader Elbert Roest had voor al deze mensen een persoonlijk afscheidswoord paraat. Als ik het goed begrepen heb ging hij het rijtje af, op basis van de duur van het raadslidmaatschap. Dat rijtje was lang want het betrof elf personen. De heren kregen als afscheidscadeautje manchetknopen en de dames een halsketting.

Als laatste was André Burger aan de beurt. Hij kreeg van Elbert de kwalificatie Nestor van de Raad mee, omdat André met bijna 29 jaar namens het CDA de langste zittingsperiode achter zijn naam heeft staan.

André werd op 17 jarige leeftijd lid van het CDA. Eind 1987 kwam hij met gezin in Vogelenzang wonen. Het spreekt voor zich dat hij bij de uitoefening van zijn raadswerk sindsdien meer dan gewone belangstelling had voor aspecten die zijn woonplaats betroffen. Elbert had gehoord dat er in Vogelenzang wel eens in Vogelenzang werd gefluisterd dat André “de Burgemeester van Vogelenzang of mister Vogelenzang” zou zijn. Dat laatste moet naar mijn mening dan wel in breder verband worden gezien, want wij hebben op de club sinds jaar en dag al een ‘mister (SV) Vogelenzang’ en dat is natuurlijk Sander Teeuwen. Onze burgemeester roemde André ook als CDA boegbeeld en familieman met een groot hart voor mensen met een beperking. Een voorbeeld daarvan is ook zijn niet aflatende steun bij de sportbeoefening (G voetbal) van zijn zoon Yorick

Twee specifieke acties werden nader benoemd; zijn project ‘raadslid in de klas’, waarbij op de basisscholen in Bloemendaal uitleg wordt gegeven over de werking van onze democratie en de revitalisering van Vogelenzang. Dat laatste is iets wat hem sinds 2003 al bezig hield en in 2013 steeds concreter werd. Soms heb je voor iets een hele lange adem nodig. André beschikt daarover en hij zal het vervolg hiervan vanaf de zijlijn met uiterste belangstelling blijven volgen. Wij kunnen als vereniging net als de tennisclub op korte termijn de gevolgen (lees herpositionering van clubgebouw, samen met de tennis en anderhalf veld) van het project Vitaal Vogelenzang tegemoet zien. Zijn eindejaarsgedichten in de Raad werden door onze burgemeester legendarisch genoemd. Die gedichten zijn niet verloren gegaan. Er was blijkbaar nog wat ruimte in de gemeentelijke archieven.

Onze burgemeester eindigde zijn speech met de woorden dat het de Koning behaagd heeft André te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, om hem daarna onder een staande ovatie van de aanwezigen het de bijbehorende versiersel op te spelden. Die ovatie kwam hem trouwens ook al toe bij de viering van zijn 25 jarig jubileum als raadslid in het Dorpshuis in Vogelenzang. André heeft in de afgelopen jaren naast een scala van ander vrijwilligerswerk ook zijn best gedaan voor onze vereniging. Voor die activiteiten werd hij na ruim 15 jaar onderscheiden met de zilveren KNVB speld. Ook mooi hoor! Als ik goed geïnformeerd ben kan het bestuur nog steeds bij hem terecht als ze adviezen wil hebben over te organiseren jeugdtoernooien.

André dankte zijn aanwezige gezin voor de vrijheid die ze hem gegeven hebben om tijd te steken in al die zaken die belangrijk voor hem zijn, waarvan akte. Een vrijheid trouwens die hij nog steeds krijgt voor andere zaken die hem interesseren, waaronder bestuurswerk bij het Hoogheemraadschap van Rijnland, opdat wij droge voeten houden. Ik denk dat de inwoners van ons dorp en onze vereniging daarbij voorop André dit lintje van harte gunnen. Wij schrijven binnen onze vereniging - met gepaste trots - zijn naam bij op onze lange lijst van gedecoreerde leden.

Naast André kregen nog drie heren deze onderscheiding, daaronder ook PvdA man en Bennebroeker Henk Schell, die samen met André in 2013 de initiatiefnemer was voor Vitaal Vogelenzang. Onze felicitaties gaan dus ook uit naar Henk. Zijn plaats in de Raad zal worden ingenomen door Harold Koster, sinds 2017 ook een Vogelenzanger. Voor PvdA lid en Vogelenzangse Aty de Groot waren er bij haar afscheid als duo commissielid ook nog mooie woorden van dank van onze burgemeester en Harold.