Alex van Haaster een halve eeuw lid van de SV Vogelenzang

Alex van Haaster een halve eeuw lid van de SV Vogelenzang

14 april 2022 13:00

DL

U heeft nog één jubilaris uit 2021 van mij te goed. Die bekende Vogelenzanger heeft het echter heel druk in zijn supermarkt. Ik heb dus door moeten schakelen naar de mensen die dit jaar 25, 40 of 50 jaar lid zijn in een poging alles af te hebben voor het 90 jarig bestaan van onze vereniging in mei van dit jaar. Uit het 2022 rijtje mag Alex het spits afbijten. Ook hij was zo vriendelijk me te woord te staan, want zonder medewerking sla ik geen deuk in een pakje boter. Rare uitdrukking trouwens, aangezien me dit ook niet lukt als het een pakje boter stijf bevroren boter betreft.

Alex is het vijfde kind van zijn vader Kees van Haaster en moeder Wil Verbeij. Hij is op 6 oktober 1962 thuis geboren op de Zilkerbinnenweg. Hij heeft vijf broers die ook bij de SV Vogelenzang gevoetbald hebben: Dick, Kees, Henri, Jos en Walter. Dick, Kees en Jos hebben in hun voetbal gloriejaren nog het eerste gehaald. Ook is Alex nog twee zusters rijk.

Alex ging in Vogelenzang naar de lagere school. Met zijn Katholieke achtergrond was dit natuurlijk de voormalige Jozefschool aan de Vogelenzangseweg. Na de MAVO volgde de Middelbare Tuinbouwschool als voorbereiding op een werkzaam leven in de bollen. Het bollenbedrijf (HM) van Haaster bestaat sinds circa 1900. Drie broers met hun grote gezinnen (bij elkaar circa 20 kinderen) namen het van hun ouders over. Het verklaart wel waarom de naam van Haaster in Vogelenzang en nabije omstreken ‘ietsje’ vaker voor komt. Het gezin van pa en ma Van Haaster verkaste in 1969 van de Zilkerbinnenweg naar de Bartenweg. Die weg mag dan wel in de gemeente Hillegom liggen, maar wordt door Alex en voor zover mij bekend door anderen toch wel als behorend bij Vogelenzang  gezien. Nieuwbouw van het bedrijf volgde in 1965 (naast de bezinepomp bij de Bartenbrug). De nabij gelegen gronden werden geschikt gemaakt voor de bollenteelt. De gronden in De Zilk werden   afgestoten. Alex nam met zijn broers Dick en Jos het bedrijf van zijn ouders over. Tegenwoordig zit hij nog steeds met Jos en zoon Tim in het bedrijf dat zich richt op Tulpen, Hyacinten, Narcissen en Amarylissen.   

Alex mocht van zijn ouders samen met broer Jos op 1 oktober 1972 het clubtenue van de SV Vogelenzang gaan dragen. Hij was toen op de kop af negen jaar en 360 dagen jong en ziet zich nog voor de deur van Flip Roelen staan. Zijn vrouw Saskia Warmerdam leerde hij kennen bij het bollen pellen op het bedrijf van pa. Ze trouwden in 1992, één jaar nadat hij een oud pand aan de Zilkerduinweg plat gooide en er een nieuwe woning liet neer zetten. Ze kregen vier kinderen: Rosalie, Tim, Vincent en Maurice. De drie jongens voetballen nog steeds bij onze vereniging en Rosalie heeft er ook gevoetbald.

Als voetballer was Alex rechtsbenig en hij heeft eigenlijk altijd op de back positie gespeeld. Hij doorliep vanaf zijn aanmelding alle jeugdteams met zijn broer Jos. Ook de namen van Chris Boot, Pim Roelen, Mark Meijer, Ronald ‘Opa’ Roelen, Erik Bakker (tot de intrieste gebeurtenis dat Erik met zijn brommer bij een aanrijding met een trein om het leven kwam), Ted Zantvoort, Hans de Vries, Peet ‘Witte’ Dedding, Ben van Aken, Mark Beekman, Hans Graas, Erik v.d. Burg en Richard Roelen staan hem nog goed voor de geest. Met deze gasten werd hij bij de C junioren in seizoen 1977 – 1978 kampioen onder de leiding van Kees van der Lans en Peter Prins.

Na de overstap naar de senioren ging hij in het vijfde spelen om daarna nog een paar jaar in het tweede te voetballen. Medio tachtiger jaren mocht hij daar nog twee kampioenschappen meemaken. Hij heeft van dat team nog een foto met daarop Mees van der Aar (shirtsponsor) en de leiders Kees Mense en Arie Warmerdam. Ed van Aken, Pieter ‘Prik’ Heemskerk, Hans de Vries, Gerard Bakker, Roger Selhorst en ? van Buren, Chris en Jan Boot, Dick Heemskerk (keeper), Marcel ‘Kerkepad’ Warmerdam en Anton Warmerdam speelden ook in dat team. Voor Alex zijn Hans Graas, Pieter Heemskerk en Anton Warmerdam de beste voetballers waar hij zelf mee samen heeft gespeeld. Wat betreft de toppers in het eerste komen de namen van Ron Reemer en Ronald ‘Opa’ Roelen Ronald als eerste bij hem op. Aiden Ryan zou er ook bij hebben gehoord als hij bij ons in het eerste zou hebben gespeeld en niet in Hillegom.

Naast de kampioenschappen heeft hij mooie herinneringen aan de jeugdvoetbalkampen in Zeist en Hoek van Holland, onder toeziend oog van onder anderen Aad van Beveren, Willem Mooijekind en zijn latere schoonvader Engel. De laatste heeft hij ook nog meegemaakt als leider van een  jeugdteam waarin Alex speelde. De weekendjes naar Texel en de uit en thuiswedstrijden tegen het Duitse DJK Alverskirchen mogen hier ook niet ontbreken. Uiteraard is ook voor Alex het jubileumfeest 75 jaar SV Vogelenzang in 2007 onvergetelijk, met een week lang een keur aan leuke activiteiten, met tenten aangebouwd aan de kantine en het optreden van marathonschaatser en part time zanger Erik Hulzebosch. Die arriveerde te laat op ons voetbalcomplex, waardoor het bier al op was en er met de hoogste spoed ergens nieuwe voorraad vandaan moest worden gehaald. Het was toen heel dorstig weer.

Alex stopte eind jaren tachtig met voetballen. Nadat zijn enkelbanden waren gescheurd liep hij na het herstel meteen een enkelbreuk op tijdens een onderling oefenpotje voorafgaand aan de start van een nieuwe seizoen. Fysieke narigheid waardoor hij niet kan lopen, dat kon en kan hij zich niet permitteren. Zoals al geschreven heeft hij een eigen bedrijf en het werk kan hij slechts heel beperkt zittend af. Brood op de plank voor zijn gezin had en heeft absoluut voorrang.

De SV Vogelenzang kon wel bij Alex terecht voor vrijwilligerswerk op de club. Hij was leider van de senioren 2 van 1989  – 1993, het team waarvan hij noodgedwongen als speler  afscheid moest nemen. Hij was lid van het organisatiecomité bezoek (zowel uit als thuis) Duitse gasten van de DJK Alverskirchen in de periode 1990 – 1995 en draaide frequent kantinediensten tijdens selectie trainingsavonden van 1993 tot 1999. Alex was in seizoen 2008 – 2009 ook nog leider van de C junioren. Zoon Tim zat in dat team en zijn medeleiders Hans Graas en Rob van Nieuwenhuizen hadden daar ook een telg in spelen. Zo gaat dat al sinds mensenheugenis bij een amateurvereniging. Vanaf 2005 was hij jarenlang kantinevrijwilliger op de zaterdagmiddag en was hij inzetbaar bij grotere evenementen op onze voetballocatie. Als klap op de vuurpijl was hij samen met Paul Graas  (rond 2012-2015) in het vorige decennium drie jaar leider van de A junioren. Het voornoemde onbezoldigde oeuvre leverde hem in 2013 tijdens de vrijwilligersbijeenkomst een dubbel en dwars verdiende Zilveren KNVB Speld op. Anno 2022 is hij vrijwilliger in ruststand.

Alex is zijn loopje naar de voetbal kwijt sinds we een zaterdagvereniging zijn, al is hij wel heel blij dat we daardoor nog een team hebben dat in competitieverband speelt. De zaterdag is voor hem een dag waarop hij vaak nog werk te doen heeft, of er andere bezigheden op het programma staan. Daardoor miste hij tot zijn spijt vorige week (zaterdag  9 april) ook de wedstrijd tegen Sporting Martinus. Zijn zoons speelden alle drie mee en dat is een zeldzaam gebeuren, omdat Vincent in Groningen studeert. Hoewel Alex net als uw schrijver een liefhebber is van voetballen op gras hoopt hij om praktische redenen, te weten de duurzame bespeelbaarheid van het ene grote speelveld dat ons op de nieuwe locatie nog rest en het bijbehorend beperkte onderhoud door eigen vrijwilligers, dat de gemeente toch een kunstgrasveld gaat aanleggen. Als Alex kon toveren, dan zou de club er meteen 50 senioren leden, tevens goede voetballers, bij hebben. Qua voetballende leden is het hem nu te schraal. Hij gunt de huidige voetballer bij de SV Vogelenzang de mooie tijden die hij (en ik) zelf gekend hebben met op het hoogtepunt 9 seniorenteams en een volle jeugdafdeling. Dit stukje is wellicht iets langer geworden dan andere jubileumstukjes, maar dat valt te verklaren uit het feit dat je in een periode van 50 jaar terug kijkt op een langere geschiedenis.   

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!